کارگاه های موفقیت تحصیلی,مشاوره های کنکوری,افزایش تمرکز,مقاله های انگیزشی کنکوری,چگونه برای کنکور درس بخوانیم,افزایش نمرات و معدل در امتحان های نهایی
افزایش نمرات و معدل در امتحان های نهایی مقاله های انگیزشی کنکوری
برای کسب رتبه یا نمره ی خوب دو راه وجود دارد، یکی آن که برای گرفتن نمره درس بخوانید، دیگر آن که سعی کنید باسواد شوید. این دو روش نتایج متفاوتی دارند. خیلی از دوستانتان را می شناسید که با پرخوانی یا فشرده خوانی در شب امتحان، نمره و معدل بالایی به دست می آورند، ولی سواد و معلومات عمیق و کافی ندارند. آن ها توانمند نیستند و در مدت کوتاهی، از آموخته هایشان جز یک اثر باستانی، چیزی برجای نمی ماند! حالابه نظر شما، آن ها در تحصیل، آدم های موفقی هستند؟ اگر صرفاً برای گرفتن نمره تلاش می کنید، درس خواندن برایتان سخت تر می شود و دائم به دنبال آن هستید که هرچه زود تر تمام شود؛ چون برای رفع تکلیف درس می خوانید، احساس شکست می کنید و چون به هدفتان نرسیده اید تحت فشار روحی قرار می گیرید.
افزایش نمرات و معدل در امتحان های نهایی
سومی ها بخوانند
مهندس امین دهقان
مهم ترین دغدغه برای دانش آموزان سال سوم، افزایش نمرات و معدل در امتحان های نهایی است. همه می دانیم که نمره ی دروس سال سوم در نمره ی کنکور تأثیر داده می شود و سال سومی ها باید خودشان را برای گرفتن نمره های عالی آماده کنند. اما چگونه می شود هم معدل بالایی به دست آورد، هم برای کنکور سال بعد آماده شد. راهکارهای پیشنهادی این مقاله، به این سؤال پاسخ می دهد.
دو راهکار برای ارتقاء معدل
برای کسب رتبه یا نمره ی خوب دو راه وجود دارد، یکی آن که برای گرفتن نمره درس بخوانید، دیگر آن که سعی کنید باسواد شوید. این دو روش نتایج متفاوتی دارند. خیلی از دوستانتان را می شناسید که با پرخوانی یا فشرده خوانی در شب امتحان، نمره و معدل بالایی به دست می آورند، ولی سواد و معلومات عمیق و کافی ندارند. آن ها توانمند نیستند و در مدت کوتاهی، از آموخته هایشان جز یک اثر باستانی، چیزی برجای نمی ماند! حالابه نظر شما، آن ها در تحصیل، آدم های موفقی هستند؟ اگر صرفاً برای گرفتن نمره تلاش می کنید، درس خواندن برایتان سخت تر می شود و دائم به دنبال آن هستید که هرچه زود تر تمام شود؛ چون برای رفع تکلیف درس می خوانید، احساس شکست می کنید و چون به هدفتان نرسیده اید تحت فشار روحی قرار می گیرید.
پس از پایان امتحان ها، از این که برای نمره ی ۲۰درس خواندید، ولی نمره ی ۱۸یا ۱۹نصیبتان شده، خستگی بر تنتان می ماند؛ رضایتی از خود نخواهید داشت و همین عدم رضایت، انگیزه های شما را ضعیف می کند. این احساس شما را رها نمی کند؛ پس از ورود به دانشگاه هم از این که سخت درس خوانده اید و ۲تا ۳سال از همه چیز محروم بود هاید و در این مدت در بیم و نگرانی به سر برد هاید، سرخورده می شوید.
افرادی که انگیزه ی ضعیفی دارند، به زور واحدهای درسی خود را می گذرانند؛ مطمئن باشید که این افراد در رشته ی تحصیلی خود موفق نخواهند شد. اما در مقابل، گروهی که با عشق و انگیزه درس می خوانند و برای باسواد بودن تلاش می کنند، به کارشان علاقه دارند و از زحمتی که می کشند لذت می برند. به خاطر همین خوب خواندن، نمره گرفتن برایشان آسان می شود، بعد از تمام شدن دبیرستان هم، از آن همه زحمت خود ناراحت و پشیمان نیستند. اگر با قلبتان درس بخوانید، بهتر و زود تر به نمره ی بالا می رسید و موفق می شوید.
راهبردهای افزایش معدل
برای ارتقاء نمرات کارهای زیادی می توان انجام داد. اما تجربه ی افراد موفق نشان می دهد که اگر راهبردهای زیر را دنبال کنید، به طور یقین بالا ترین نمره را به دست می آورید:
* کلاس های غیردرسی خود را محدود تر کنید؛
نمی شود با ۳روز کلاس زبان، داستان نویسی و… روی درس متمرکز شد. ساعات مطالعه تان را تا جایی که می توانید افزایش دهید و بیش تر انرژیتان را روی درس خواندن متمرکز سازید.
* راز کسب نمره، عشق و علاقه و خوب خواندن است.
تا وقتی برای پدر و مادر یا معلم درس می خوانید، برای رفع تکلیف تلاش خواهید کرد. در این نوع درس خواندن ها، شور و کیفیتی وجود ندارد. در این صورت شما جزء آدم های نیمه موفق خواهید بود. ولی اگر به خاطر دلتان، خوب درس بخوانید، در تحصیل و کسب نمره موفق می شوید. پس عاشق کارتان باشید.
* برای خوب خواندن، باید به کتاب درسی مسلط شوید.
همه ی مطالب به ویژه دروس اختصاصی را به طور مفهومی و دقیق بخوانید، حتی اگر لازم بود از کتاب های کمک درسی استفاده کنید، تمام «فعالیت ها»، «مثال ها»، «فکر کنید ها»، «خود را بیازمایید ها» و پرسش های انتهای هر فصل کتاب درسی را یک به یک و با دقت پاسخ دهید. این پرسش ها ارزش سؤالی زیادی دارند.
* پس از مطالعه ی مفهومی و حل تمرین های کتاب، اشکالات خود را برطرف کنید. از نکاتی که آموخته اید، یادداشت بردارید، سپس تمرینات مفهومی بیش تری از کتاب های کمک درسی حل کنید.
* اما حل تست! حل تست تا حدی به تسلط شما کمک می کند؛ از تست به عنوان سؤال و مسئله استفاده کنید، ولی نباید حل تست را، آن هم با راه حل های تستی، جایگزین مسائل تشریحی کرد. حل تست، بیش تر یک اندوخته برای کنکور سال بعد است. تازه باید مراقب باشید از راه حل های کوتاه تستی برای حل مسائل تشریحی به ویژه سؤال های امتحانات نهایی استفاده نکنید.
* وقتی می توانید به سراغ حل تست بروید که اولاً:
در هیچ درسی عقب افتادگی نداشته باشید، ثانیاً: درس هایتان را با کمک منابع، آن قدر عمیق مطالعه کرده باشید که بتوانید به راحتی به تمرین های تشریحی پاسخ دهید.
مهارت های امتحانی را تمرین کنید
تقریباً همه ی دانش آموزان سال سوم احساس می کنند همه چیز را می دانند و برای گرفتن نمره ی ۲۰در امتحان ها شرکت می کنند، اما در عمل نمره ی کارنامه ی آن ها ۲، ۳نمره کم تر از انتظارشان می شود. اگر از آن ها علت را بپرسید، می گویند: «چیزی نبود، بی دقتی، اشکالات بی مورد.» اما تحقیقات نشان می دهد که کم شدن نمره ی اکثر دانش آموزان دبیرستانی، بیش تر به خاطر ضعف مهارت های امتحانی به ویژه مهارت نوشتاری آنان است نه بی دقتی و اشکالات بی مورد! حواستان جمع باشد برای کسب نمره ی بالا، خوب دانستن کافی نیست؛ بلکه باید یاد بگیرید آنچه که آموخته اید را خوب بیان کنید. برای این منظور:
* نمونه سؤالات امتحانات نهایی را حل کنید.
پس از یاد گرفتن کامل مطلب، حل تمرین های کتاب درسی و برطرف کردن اشکالات، نمونه سؤال های امتحانات نهایی یا هماهنگ کشوری را حل کنید. سعی کنید طرز پاسخگویی به سؤال های نهایی را خوب بیاموزید. همچنین با روش تصحیح اوراق خوب آشنا شوید.
* لزوما سؤالات هر سال شبیه هم نیست.
این خطاست که فکر کنید سؤال های امتحان نهایی سال بعد باید شبیه سال های قبل باشد؛ در دو سه سال اخیر، طراحان تلاش کردند سؤال های مفهومی را در قالب های جدید و نو طرح کنند. به همین خاطر تاکید می کنیم که روی سؤالات مفهومی منابع کمک درسی بیش تر کار کنید.
کسب نتیجه ی دلخواه در امتحانات با مطالعه کتاب های آزمون بانک رزمندگان
برای مطالعه ی نمونه سؤالات سال های قبل شما می توانید از کتاب های آزمون بانک رزمندگان که برای تمامی دروس سال سوم دبیرستان تالیف شده استفاده نمایید.
کتاب های آزمون بانک شامل چندین دوره امتحانات نوبت اول (دی ماه) و نوبت دوم (خرداد ماه) با پاسخ های تشریحی همراه با ریز بارم بندی برای کلیه ی دروس و مقاطع می باشد. شما می توانید در ایام امتحانات با مطالعه ی آن ها، آمادگی لازم را برای شرکت در امتحانات و کسب نتیجه ی لازم پیدا کنید. در این مجموعه از کتاب ها اولویت بر استفاده از امتحانات هماهنگ کشوری و سپس امتحانات منتخب استان ها بوده است.
* مراقب باشید اگر بدخط هستید و از کارهای نوشتاری مانند حل تمرینات گریزانید، بیش تر در معرض بد امتحان دادن و پایین آمدن نمره و معدل قرار دارید.
* به اشکالات خود حساس باشید. بسیاری از بچه ها اشکالات ساده مانند خطای محاسبه، درست نخواندن متن سؤال و… را اشکال نمی دانند. آنها بلد نبودن های بزرگ را اشکال می دانند و بسیاری هم در توهم بلد بودن هستند. این نگاه به اشکال و اشکال گیری، حساس نیست، ولی بچه های ممتاز، حتی با یک اشتباه ساده محاسباتی، دوباره مسئله را حل می کنند. آن ها نسبت به ساده ترین اشکالات خود بی رحم هستند.
این تجربه را از آن ها بیاموزید! برای گرفتن نمره ی ۱۸یا ۱۹دانستن مطلب کافی است، ولی برای گرفتن نمره ی ۲۰، تسلط و حساسیت به اشکالات اهمیت بیش تری دارد.
عقب افتادگی درسی را جبران کنید
* از تلنبار شدن درس ها جلوگیری کنید. از هر فرصتی از جمله تعطیلات برای جبران عقب افتادگی درسی خود استفاده کنید.
* اگر عقب افتادگی تان در یک درس زیاد است، از ابتدای کتاب شروع نکنید؛ در این حالت بهتر است اول درس های جدید مدرسه را بخوانید، سپس یک یا چند مبحث عقب افتاده را انتخاب کرده و در اوقات اضافی آن ها را جمع و جور کنید!
* اگر اشکالات شما در دروسی مانند عربی یا ریاضی و… ریشه ای است یا خودآموزیتان کند است یا علاقه زیادی به آن درس ندارید، بهتر است با کمک معلم آن ها را برطرف سازید؛ در این صورت پیشرفت تان سریع تر می شود.
خوب برنامهریزی کنید
* سعی کنید در شروع درس خواندن به طور روزانه برنامه ریزی کنید و در صورتی که موفق به انجام آن شدید، به صورت ۲تا ۳روزه برنامه ریزی کنید. وقتی برنامه هفتگی داشته باشید که از نظم خود مطمئن شدید.
* به روز باشید، تکالیف هر روز مدرسه را در همان روز تک به تک انجام دهید؛ این راز منظم شدن و جلو زدن از سایرین است.
* تکالیف زیاد و پر حجم یک درس را در طول هفته تقسیم کنید.
* اگر می خواهید موفق باشید، در دروسی که تکالیف معلم را کافی نمی دانید، یک برنامه تکمیلی و جبرانی با کتاب های کمک درسی تنظیم کنید. فراموش نکنید که تکلیف فعالیتی است که شما باید برای موفقیت انجام دهید و فقط محدود به کارهایی که معلم از شما می خواهد، نمی شود. در این خصوص هم می توانید از کتاب های کار رزمندگان استفاده کنید.
* سعی کنید طوری عمل کنید که تکالیف و دروس مربوط به هر هفته را در همان هفته تمام کنید و بدهکاری درستان را به هفته ی بعد منتقل نکنید. در یک کلام، خودتان را بیش تر با مدرسه تان هماهنگ سازید و به هیچ وجه از برنامه های مدرسه فاصله نگیرید.
جلو زدن از رقبا
خیلی از دانش آموزان قوی سال سوم میل به پیشرفت زیاد دارند، حتی می خواهند بیش تر از امکانات مدرسه عمل کنند. آن ها دوست دارند بدانند بهترین کاری که می توانند انجام دهند، چیست. در این رابطه توصیه هایی داریم:
* تا وقتی به دروس سال سوم مسلط نشده اید، به سراغ برنامه های درسی اضافه مانند دوره کردن دروس سال های قبل پایه و… نروید.
* کار اصلی شما همان قوی کردن دروس سال سوم با منابع تکمیلی و جمع بندی کنکور دروس سال سوم است.
* آن چه که اکنون می خوانید بسیار مهم است، چه از کتاب درسی یا کمک درسی، جزوه و…،
پس از چند بار مرور، وقتی که احساس کردید به مطلب مسلط هستید، خلاصه برداری کنید. مثلاً در پایان نیمسال اول، مباحث نیمسال اول و در عید، مباحث نیمسال دوم را خلاصه نویسی کنید. همین خلاصه ها کمک می کند که در امتحانات نهایی سال آینده در زمان کم تری بتوانید این دروس را مرور کرده و وقت زیادی را صرفه جویی کنید.
* کلاس های خود را به موقع و به جا انتخاب کنید.
در طول مدتی که به مدرسه می روید، اول با کلاس مدرسه همراه شوید، دوم از کتاب های کمک درسی کمک بگیرید، سوم در صورتی که مدرسه و کتاب پاسخگو نبودند، از معلم برای رفع اشکال استفاده کنید. در نهایت از کلاسهای خارج از مدرسه استفاده کنید.
* از هر چه که می خوانید، کتاب درسی، جزوه و… نکته برداری کنید. همین یادداشت ها کمک می کند در سال آینده هنگام مرور دروس سال قبل، وقت کمتری صرف کنید. ولی افرادی که این کار را نکرده اند، مجبور به دوباره کاری می شوند.
* دوستان فعال خود را پیدا کنید و تیم درسی تشکیل دهید. کار تیمی در پیشرفت درسی شما خیلی مؤثر است. در مقابل از دوستان غیرفعال، بی انگیزه و منفی فاصله بگیرید.
مشاور برتر وبرنامه ریز فوق تخصصی کنکور
مهندس امین دهقان
مطالب بیشتر از سایت ما
فیلم آموزشی روش حل بیماری های ژنتیکی جزوات کنکوری و نکات تستی زیست و زمین شناسی
تجزیه و تحلیل و نحوه طراحی سوالات درس شیمی کنکور 92 رشته ریاضی جزوات کنکوری و نکات تستی شیمی
دریافت سوالات ازمون کاردانی به کارشناسی 92 دانلود رایگان سوالات دکتری
دریافت سوالات ازمون کاردانی به کارشناسی 92 دانلود رایگان سوالات دکتری
روش فکر کردن افراد موفق! به موفقیت ها بیندیش مقاله های انگیزشی کنکوری
جزوات دین و زندگی مخصوص کنکوری های سال 93 جزوات کنکوری و نکات تستی دینی
معرفی کتاب آموزش زیست شناسی به سبک کنکور جزوات کنکوری و نکات تستی زیست و زمین شناسی
نگاهی متفاوت برای تمام تصاویر زیست سال دوم جزوات کنکوری و نکات تستی زیست و زمین شناسی
تیپ بندی قرابت معنایی در کنکور سراسری جزوات کنکوری و نکات تستی ادبیات
ایجاد انگیزه برای خواندن درس عربی جزوات کنکوری و نکات تستی عربی